Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Vrijwilligersdag

by admin

Vandaag stonden onze vrijwilligers in het zonnetje! Zonder vrijwilligers geen museum en daarom organiseert het bestuur elk jaar een speciale activiteit/dag voor hen. Vandaag stond een excursie gepland naar het schitterend recent gerestaureerd in jugendstil/art niveau gebouwd jachtslot “de Mookerheide”. Ruim 30 vrijwilligers -verdeeld over 3 groepen- kregen van hun gids, ook een vrijwilliger maar dan van natuurmonumenten, alle ins en outs van het gebouw, de restauratie en  de tuin te horen. Na ruim 2 uur vertrok het gezelschap naar het Zwaantje voor een heerlijke lunch.

Over het jachtslot
Het bekende Jachtslot de Mookerheide is de afgelopen jaren grotendeels gerestaureerd (12,3 miljoen) in opdracht van Natuurmonumenten. Velen hebben herinneringen aan het slot toen het nog in gebruik was als hotel-restaurant voor gelegenheden zoals jubilea, verjaardagen en trouwerijen.

De gidsen vertelden over het landgoed, de aankoop, de bouw en de aanleg van de tuinen. Jan J. Luden, een zeer vermogende erfgenaam uit een bankiersfamilie, gaf opdracht tot het bouwen van het Jachtslot. In 1902 werd begonnen met de bouw, die in 1905 werd voltooid. Zoals in die tijd gebruikelijk wilden rijke families hun rijkdom tonen door bezit van huizen, jachtgebieden en/of een adellijke titel. Jan Jacob wilde de burgemeester de loef afsteken door een jachtslot te bouwen dat van buiten en binnen zeer luxueus zou zijn in de voor die tijd populaire stijl Jugendstil. Hiervoor werden de gebroeders Leeuw ingeschakeld: Oscar als architect en Henri voor de decoratie.

Zelf heeft Jan J. Luden er niet lang gewoond; hij verkocht het al vrij snel door aan de heer Vroeg. Na 1909 is het landgoed door verschillende eigenaren bewoond en naar behoefte aangepast. In de oorlog werd gebouw gevorderd door de Duitsers en later in 1944 bevrijd door de geallieerden. Gelukkig ondervond het jachtslot  van dat alles weinig schade. In 1947 kwam het Jachtslot in handen van de Zusters Dominicanessen van Bethanië, die er een meisjesinternaat vestigden en het uitbreidden met een zijvleugel met kapel. De zusters verzorgden ook de tuin en de moestuin.

In 1985 zijn de zusters vertrokken en werd Natuurmonumenten eigenaar. Vanaf die tijd werd het Jachtslot verhuurd aan de familie Van Hout, die er een hotel-restaurant van maakte. Rond 2016 werd het contract beëindigd en stond het Jachtslot enkele jaren leeg. Er was veel achterstallig onderhoud en Natuurmonumenten besloot het Jachtslot te restaureren.

Wat is het prachtig geworden! Vele elementen zijn bewaard gebleven, zoals de houten visgraatvloeren, lambrisering, glas-in-loodramen (waaronder het grote raam met Hubertus) en de imposante voordeur. De buitenkant van het Jachtslot, nu prachtig wit met 35.000 mozaïeksteentjes, en het dak met de karakteristieke gele dakpannen uit Milsbeek zijn zorgvuldig hersteld. Ook de tuin, de moestuin en de vijver zijn in hun oude glorie hersteld.

Nu is er horeca in het kapelgedeelte en een deel van het Jachtslot. De moestuin wordt door vrijwilligers onderhouden en de groente wordt verkocht. Een ander deel van de ommuurde tuin is ingericht als pluktuin voor bloemen.