Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Duits lijntje

Duits lijntje

DUITS LIJNTJE

GENNEP: OOIT EEN KRUISPUNT VAN SPOORLIJNEN
In 1878 werd de spoorlijn van Boxtel (Noord-Brabant) naar het Duitse Wesel geopend. Het tracé stond in Nederland bekend als het Duitse Lijntje. Het vormde een belangrijke schakel in de snelle verbinding van Londen- – Berljn – Sint Petersburg. De lijn werd geëxploiteerd door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS). Twee wereldoorlogen luidden het einde van het Duits Lijntje; in 1950 viel het doek definitief. Momenteel is over het tracé een fietspad aangelegd.

Het Duits Lijntje vormde een snelle verbinding op de oost-westas. Maar tussen de steden Nijmegen en Venlo reed tussen 1913 en 1944 een stoomtram van de Maas-Buurtspoorweg (MBS). De MBS was een dochteronderneming van de eveneens in Gennep gevestigde NBDS.

De twee railverbindingen kruisten elkaar  bij de Brabantweg in Gennep, nabij het toenmalige station.

Klik HIER voor een korte video-impressie van een fietstocht langs het Duits Lijntje (2018)

Klik HIER voor een uitgebreidere geschiedschrijving van het Duits Lijntje.

Klik HIER voor een uitgebreidere geschiedschrijving over de MBS

het voormalige station van Gennep

BLAUWE BRABANDER
Over het Duits Lijntje werd gereden met locomotieven en ander materieel van verschillende makelij. Maar het meest beroemd werden toch wel de Blauwe Brabanders.  Deze krachtige en opvallende locomotieven werden speciaal voor de NBDS ontworpen door het bedrijf Beyer Peacock in Manchester (Engeland). In Museum Het Petershuis vind je twee modellen van deze fraaie krachtpatsers.

SPOORLIJNEN BELANGRIJK VOOR ONTWIKKELING GENNEP 
De railverbindingen zijn bijzonder belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Gennep. Dankzij het spoor werd Gennep voor een aantal grote bedrijven, waaronder de Page Papierfabrieken, een aantrekkelijke vestigingsplaats. Ook het belang van de stoomtram op de Noord-Zuidas kan niet worden onderschat. Veel dorpen langs de rechter Maasoever werden daardoor ontsloten. En ook voor het vervoer van goederen heeft die lijn zijn diensten bewezen.

Ook al zijn de rails opgebroken, er is nog veel in Gennep dat herinnert aan dit spoorwegverleden. In Museum Het Petershuis is een hele etage gewijd aan de historie van het Duits Lijntje, maar ook in de Kenniskeuken (in de onderverdieping van de bibliotheek aan het Ellen Hoffmannplein) is een metersgrote maquette van Gennep te zien waarop te zien is hoe trein en tram de stad aandeden.

En in de omgeving van het voormalige station vindt men een levensgrote locomotief, die herinnert aan dit onderdeel van de Gennepse geschiedenis.

Een nagebouwde treincoupé in Museum Het Petershuis; voel je even een reiziger uit de eerste helft van de 20e eeuw.