Archeologische fietsroute geopend door burgemeester Hans Teunissen
Sinds dinsdag 29 augustus heeft Gennep een fietsroute die alle archeologische speerpunten in de gemeente met elkaar verbindt. Burgemeester Hans Teunissen en een aantal vrijwilligers van museum Het Petershuis trapten letterlijk en figuurlijk af door een deel van deze archeo belevingsroute te fietsen.
De fietsroute in de gemeente Gennep is zo’n 33 kilometer lang en voert langs de tien archeologische speerpunten. Je fiets de route aan de hand van een app die je op je smartphone kunt downloaden. In de app vind je 14 audioclips en filmpjes die je het verhaal vertellen over interessante archeologische locaties in het landschap van de gemeente Gennep. Dankzij de kennis en inzet van Teun Theunissen (Stichting Cultuurbehoud Milsbeek), André Vermeulen (Stichting Cultureel Erfgoed Ottersum) en Pierre Hendriks (Hèjje Mojjer) kon Museum Het Petershuis de verhalen uit de nevelen van de geschiedenis nieuw leven inblazen.
Meer informatie vind je op deze website (Klik HIER) of op de site van Archeoroute Limburg.
In het museum kun je ook terecht voor een routekaart en een informatieboekje tegen betaling van respectievelijk circa 2 en 3 euro. Bovendien kun je in het museum een powerbank lenen zodat je je telefoon onderweg zonodig onderweg weer kunt opladen. Daar betaal je 35 euro borg voor.
Van start naar finish
Je kunt de route beginnen op iedere plek die je wilt maar het officiële startpunt is museum Het Petershuis. De route voert je in en rondom Gennep langs de nu verdwenen circumvallatielinie, grachten en bruggen; al dan niet verdwenen of deels nog bestaande versterkte adellijke huizen; nog bestaande boerderijen; onder de grond verdwenen maasarmen en industrieel erfgoed. In de route worden enkele drukke verkeerspunten aangegeven maar het spreekt vanzelf dat iedere deelnemer verantwoordelijk is voor de eigen verkeersveiligheid.
Gennep was met zijn tien archeologische locaties al onderdeel van de Archeoroute Limburg. Dankzij de inspanningen van de verhalenvertellers en het Museum het Petershuis zijn deze speerpunten nu met elkaar verbonden.