Nu te zien / Actuele wisselexpositie

ONTMOETING


THEMA-TENTOONSTELLING

over

culturele diversiteit in Gennep

15 DECEMBER 2018 T/M 3 FEBRUARI 2019

Op zaterdag 15 december 2018 gaat in Museum Het Petershuis een thematentoonstelling van start waarin de culturele verscheidenheid van de Gennepse samenleving centraal staat. Zo’n 1000 inwoners van de gemeente Gennep zijn niet in Nederland geboren. Zij komen uit ruim 40 landen en van alle continenten. Voor deze expositie is een keuze gemaakt uit negen landen waarvan de cultuur relatief sterk afwijkt van die bij ons. De expositie is samengesteld door Gennepenaren die als nieuwkomer in onze gemeente zijn neergestreken vanuit Aziatische en Afrikaanse landen. Aan hen is gevraagd voorwerpen, foto’s en filmbeelden beschikbaar te stellen die een indruk geven van hun land van herkomst. Vanuit het centraal depôt van de Wereldmusea in Nederland zijn ook objecten beschikbaar gesteld die eigendom zijn van het Volkenkundig Museum in Leiden, het Tropenmuseum, het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Wereldmuseum in Rotterdam.

Deze expositie is de eerste van een reeks activiteiten die gedurende het jaar 2019 worden georganiseerd rondom het thema ‘Ontmoeting’. Doelstelling van het ‘Jaar van de Ontmoeting’ is dat gevestigde inwoners en migranten meer met elkaar in contact komen, elkaar beter leren kennen en begrijpen. Met de expositie wordt beoogd nieuwsgierigheid op te wekken voor de omstandigheden en de culturele omgeving waarin de nieuwkomers leefden voordat zij – al dan niet gedwongen door de omstandigheden – hun land verlieten. De landen die in deze expositie aan bod komen zijn Afghanistan, Eritrea, Indonesië, Iran, Marokko, Nigeria, Somalië, Syrië en Tanzania.

Om de doelstelling kracht bij te zetten, coördineert een werkgroep van het Netwerk Samen Verder in Gennep voor 2019 een reeks maatschappelijke activiteiten, variërend van lezingen, concerten en culinaire, culturele en sportieve ontmoetingen. Het volledige programma wordt gepubliceerd op een nieuwe website die binnenkort te vinden zal zijn onder de link www.evenementengennep.nl.

De expositie‘ONTMOETING’ is van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 3 februari 2019 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 16:30 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt.