Nu te zien / Actuele wisselexpositie

ZOVER HET OOG REIKT

EEN HOMMAGE 
AAN
JURRI
ËN DIBBETS 

OVERZICHTSEXPOSITIE

30 JUNI T/M 26 AUGUSTUS 2018“Een aanzienlijk deel van mijn gevoelens heb ik verwerkt in tekeningen, schilderijen, poëzie en proza, plus nog een aantal klanken. Er zit nog steeds “groei” in, hoewel ik minder produceer dan voorheen. De groei uit zich steeds meer in beperking, zelfkritiek, kwaliteit en integriteit, maar bovenal de rariteit. Hoe verder ik ga, des te meer  

Bovenstaande tekst is geschreven door Jurriën Dibbets (* 1945 - † 2016). Ruim 35 jaar woonde en werkte deze in Nijmegen geboren kunstenaar in de Maasstraat te Gennep. Daar, achter zijn zachtgele gevel met groen geverfde kozijnen, werkte hij als beeldend kunstenaar, schreef er zijn verhalen en maakte er muziek. Als geen ander verstond Dibbets de kunst om woorden, beelden en klanken met elkaar te verbinden. Als schilder en tekenaar ontwikkelde hij een geheel eigen stijl; zijn verhalen omschreef hij als verhalend expressionismeen in de muziek had hij een passie voor de Jazz.   

Jurriën Dibbets overleed op 30 november 2016. Zijn nalatenschap, onder meer bestaande uit de woning aan de Maasstraat en  ruim 400 tekeningen en schilderijen, schonk hij aan Museum Het Petershuis, onder de voorwaarde dat de opbrengst zou worden aangewend voor de culturele doelstelling van het museum.

Het volledige oeuvre wordt van 1 juli t/m 26 augustus geëxposeerd in een overzichtstentoonstelling die wordt gehouden als eerbetoon aan deze veelzijdige kunstenaar. Een groot deel van de collectie is beschikbaar voor de verkoop.

Ter gelegenheid van de expositie ZOVER HET OOG REIKTzal het gelijknamige boek verschijnen over het leven en werken van deze kunstenaar. Deze prachtig uitgevoerde en rijk geïllustreerde uitgave met meer dan 100 pagina’s is samengesteld door de oud-Gennepenaar Kees Schafrat, die op 30 juni a.s. de tentoonstelling ook, namens de vriendengroep van Jurriën Dibbets, zal openen. De opening wordt opgeluisterd door een combo o.l.v. de gerenommeerde Jazzmusicus Michiel Braam. Er wordt onder meer een compositie van Jurriën Dibbets ten gehore gebracht. 

De expositieZOVER HET OOG REIKT is van zaterdag 30 juni tot en met zondag 26 augustus 2018 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij. Het boek ZOVER HET OOG REIKT wordt uitgegeven door Museum Het Petershuis. De vormgeving is van Martien Frijns. Tijdens de expositie wordt het boek verkocht voor de speciale prijs van €12,50. Daarna geldt de normale prijs ad €22,50. ISBN 978-90-828850-0-2