Nu te zien / Actuele wisselexpositie
PLEZIER EN MOOI

HELMA VAN KLEINWEE
textielobjecten en schilderijen

WIM ZWIJSEN
schilderijen

4 maart t/m 2 april 2017
Helma van Kleinwee
‘MIJN EMOTIES GEEF IK VORM IN KLEUR’

De textielobjecten van Helma van Kleinwee overlappen de grenzen van haar vorm- en kleurgevoel.  ‘Helma-textiel’ herken je daardoor meteen. Een deel van de gehaakte of gebreide beelden is bonter dan bont en speels van vormgeving. De vrolijke tinten sluiten naadloos aan bij haar gevoelens. Dit heeft te maken met de spontane werkwijze waar Helma zich aan overgeeft. De kleurrijke mensfiguren, groeien al werkende uit haar handen. Het kiezen van de kleuren gebeurt puur intuïtief, al duiden de gewaagde combinaties wel op kennis van de kleurenleer. Samen met de humoristische details ontstaan zo de geestige beelden die de kijker op zijn minst een glimlach ontlokken.

AANHAKEN BIJ HET GEVOEL

‘Mijn emoties geef ik vorm in kleur. Kleur heb ik nodig om te voelen’ verklaart Helma van Kleinwee haar karakteristieke kleurgebruik. Werklust en experimenteerzin zijn andere belangrijke drijfveren achter de textielobjecten. Haar textielkunst ontwikkelt zich naar uitgebreider, krachtiger en musealer. Maar ook naar sterker appelleren aan de fantasie en het inlevingsvermogen van de kijker. Lang voor breien en haken trendy werden, was er al ‘Helma-textiel’. Een oeuvre zo verweven met levensplezier en optimisme dat het kleur geeft aan ons bestaan.

SCHILDERIJEN

Haar schilderijen bouwt ze laag voor laag op met acrylverf. De details vult zij aan met borduurwerk. Een precisiewerkje dat voor een magische sfeer zorgt.

Wim Zwijsen
"BOUWEN IS EEN KUNST"

Ik werk met gemengde techniek op paneel of doek. Grote geschilderde vlakken wissel ik af met fijne, met de pen getrokken inktlijnen. Hierdoor ontstaan intrigerende contrasten tussen de abstracte vormen en gedetailleerde figuratie. Verder assembleer ik met Meccano onderdelen, printplaatjes en afbeeldingen van gebouwen op MDF. Mijn handschrift als schilder is ondergeschikt aan de voorstelling. Het zijn vooral de zorgvuldige vlakverdeling en mijn oog voor detail die mijn werk kenmerken. Ik plaats architecten en hun gebouwen in mijn nieuwe wereld. ‚Bouwen is een kunst’ is een ode aan de architect en zijn bouwwerken en gaat verder dan Frank Lloyd Wright, Aldo Rossi, Tadao Ando en anderen.

FOLLIES

Ook de FOLLIES getuigen van deze vlakverdeling. Het zijn dwaze gebouwen die niet dienen om te gebruiken. Ze zijn getekend in de schilderijen of opgebouwd als assemblages met verschillende materialen.