Nu te zien / Actuele wisselexpositie

De BIE-zondere
 wereld van
ADRIANUS DE BIE 

11 NOVEMBER T/M 9 DECEMBER 2018
Website Adrianus de Bie
http://blog.lege-muur.nl 

Van zondag 11 november t.e.m. zondag 9 december 2018 exposeert Adrianus de Bie (Den Bosch,1953) in Museum Het Petershuis te Gennep. Dee kunstenaar ontleent zijn inspiratie aan het werk van de 15eeeuwse Bossche schilder Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516), wiens bizarre taferelen vol grappen en grollen, bol staan van de symbolen en dubbelzinnigheden. Net als in de schilderijen van Bosch vinden we bij De Bie tal van vervreemdende elementen, zoals demonen, monsters en fantasiedieren. De Bie is geen kopiist van Bosch, maar hij drukt zich wel uit in een beeldtaal die verwant is aan die van de grote middeleeuwse meester. Voor Museum Het Petershuis is dat een goede aanleiding om tijdens de expositie van Adrianus de Bie een lezing te organiseren over het leven en werk van Jheronimus Bosch. Die lezing wordt op dinsdag 20 november om 20:00 uur gegeven in de Kenniskeuken (het souterrain van de Gennepse bibliotheek), door kunsthistorica mevr. Willeke Cornelissen-van de Steeg. Zij was jarenlang als beleidsmedewerker verbonden aan het Jheronimus Bosch Art Center.

Adrianus de Bie volgde zijn kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. In 1977 studeerde hij af aan de afdeling Figuratief schilderen. De circa 25 schilderijen die hij in Gennep exposeert zijn gemaakt in de afgelopen twintig jaar. Het werk van zijn beroemde middeleeuwse stadgenoot heeft hem altijd al sterk beïnvloed, maar de afgelopen jaren heeft hij zich in toenemende mate laten inspireren door Jheronimus Bosch en diens tijdgenoten. Zijn veelal absurdistische voorstellingen zijn gesitueerd in, wat hij zelf noemt: eenBIE-zondere wereld. De Bie omschrijft zijn stijl als ‘naïef realisme’, waarmee hij tot uitdrukking brengt dat zijn realistische vormentaal niet absoluut is. Hij acht zich niet gebonden aan bestaande regels van verhoudingen en perspectief. En de verfstreek moet op het doek zichtbaar blijven. Overigens is hij recent gaan schilderen op paneel, hetgeen wel een iets fijnere penseelvoering tot gevolg heeft.

De schilderijen van De Bie zijn gebaseerd op verhalen, boeken en overleveringen. Er valt veel op te zien. Ieder schilderij vertelt zijn eigen verhaal. Zoals de reeks die is ontleend aan de middeleeuwse sage over de tien pijnen van ridder Tondalus die, begeleid door een engel,  een tocht door de hel maakt. In andere schilderijen ontmoeten we de duivel en zijn trawanten, maar zien we ook het paradijs. De doeken vertellen over de verschrikkingen van honger en strijd. Toch zien we behalve de dood ook de overwinning, vrede, het geluk en de overvloed. En dat alles gelardeerd met een behoorlijke vleug humor.

De expositie De BIE-zondere wereld van Adrianus de Bie is van zondag 11 november tot en met zondag 9 december 2018 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 16:30 uur. De toegang is vrij.