Nu te zien / Actuele wisselexpositieGROOTS

SCHOUWSPEL


1 0 0  J A A R
MATIGHEID EN GENOEGEN
De kunst van het toneel
18 december 2016 t/m 26 februari 2017Toneelvereniging 'Matigheid en Genoegen' viert jubileum met een kijkje achter de schermen

Getuigen van eeuw MeG- toneel in Het Petershuis

 

Een vereniging die een eeuwfeest viert, dat zie je niet zo vaak. Vandaar dat de Gennepse toneelvereniging Matigheid en Genoegen (MeG) in 2017 flink gaat uitpakken met het honderdjarig bestaan. Het begint al op 18 december met een grote thema-expositie in museum Het Petershuis onder de titel Groots schouwspel. De geschiedenis krijgt daar ruime aandacht, maar MeG wil ook laten zien wat er allemaal komt kijken bij een voorstelling.

De ingang van het museum zal twee maanden lang worden omlijst met zetstukken in de vorm van toneelgordijnen. Rode schoenen zullen in het centrum een spoor vormen naar het museum. Blikvangers van de tentoonstelling zijn, verdeeld over twee verdiepingen, panelen met sterk vergrote foto's, die heden en verleden illustreren. In de buurt van die beelden worden voorwerpen en documenten uitgestald, die bij velen nostalgie of vrolijkheid zullen opwekken.

Er zijn oude programmaboekjes en rekwisieten, in schoonschrift bijgehouden kasboeken en verslagen, juryrapporten en gewonnen prijzen, spectaculaire kostuums op etalagepoppen en videobeelden die laten zien wat spelers en hun ondersteuners kunnen presteren. Op de tweede verdieping zal een videovoorstelling draaien van interviews met alle actieve leden van MeG.

Veel Gennepenaren zullen herinneringen hebben aan de revue's en toneelstukken die Matigheid en Genoegen heeft geproduceerd. De expositie zal ook aandacht besteden aan de ontstaansgeschiedenis. Die voert terug naar de periode dat het wat ingedommelde stadje Gennep nieuwe impulsen kreeg. Het christelijk geïnspireerde Kruisverbond wijdde zich aan de bestrijding van het alcoholmisbruik; arbeiders besteedden vaak een groot deel van hun weekloon in de kroeg. De Kruisverbonders kregen het idee met amateurtoneel een alternatieve tijdbesteding aan te bieden. Zo kwam Matigheid en Genoegen aan zijn, in de 21ste eeuw wat oubollig aandoende, naam.