Nu te zien / Actuele wisselexpositie
"NOW AND NEVER!"


Jaap van Geffen schilderijen

Henk Braam fotografie

9 april t/m 7 mei 2017 (opening op 8 april)


De titel ‘Now and Never!’ lijkt een 9tegenstelling die verwijst naar het werk van twee kunstenaars, de een met foto’s en de ander met schilderijen.  Beiden nemen het 'hier en nu' als uitgangspunt waarop hun scheppingsdrang berust.  De beleving als inspiratiebron en de drang naar vrijheid van waaruit alles ontstaat. Het ‘Never’ verwijst wellicht naar datgene wat nooit zal worden, een zoektocht die geen perfectie kent. Iedereen mag ’Now and Never!' interpreteren zoals hij of zij dat wil, maar de titel lijkt te verwijzen naar een gesloten cirkel, zoals de reis van leven en dood. De een bestaat dankzij de gratie van de ander.

 


De gelaagdheid van Jaap van Geffen
 

De reis van Jaap van Geffen begon in Nijmegen in 1955 en voerde hem via India, West-Afrika,  het Midden-Oosten, zijn universitaire studie Arabische taal- en literatuur, filosofie, klassieke muziek (klarinet), moderne jazz (saxofoon), het nachtleven van Londen, Edinburgh en Amsterdam, naar de beeldende kunst.  Al deze stopplaatsen lijken zich vastgezet te hebben als aardlagen op de acrylschilderijen van Van Geffen.

De meeste doeken meten 120 x 100 centimeter en hebben een monumentale aanblik. In het algemeen zijn ze snel en krachtig opgezet. Soms hebben ze een titel, soms niet. Kleur- en vorm overgangen, daar lijkt het vaak over te gaan. Er verschijnt iets, er verdwijnt iets. Deze overgangen vragen om goed kijken, het zien van de dingen die zich ophouden op de grens van het bewustzijn. Het zien van die snel vergeten of zelfs nooit echt bewust ervaren momenten tussen twee doelbewuste acties in.  

Van Geffen laat zich graag inspireren door uiteenlopende schilders als Rembrandt, Cy Twombly, Francis Bacon, Raoul de Keyser, René Daniëls, Arno Kramer…

Voorlopig gaat de reis van Van Geffen verder, in het atelier en soms ook ver daarbuiten. Een reis tussen ‘Nu en Nooit!’.

 

Dichtbij en ver weg op reis met Henk Braam

De reis van Henk Braam begon in Broken Hill te Zambia in 1960. Sindsdien heeft hij als fotograaf over de hele wereld gezworven. Zijn opdrachten voor Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties brachten hem naar afgelegen gebieden. Hij was getuige van oorlog en natuurrampen maar heeft ook grote schoonheid mogen ervaren. Met Nijmegen als uitvalsbasis, trekt hij nog steeds gewapend met een fototoestel naar verre landen. De laatste jaren bezocht hij diverse keren Kameroen, Nepal, Laos, Cambodja en Vietnam, waar hij voor het Liliane Fonds gehandicapte kinderen opzocht. Driemaal viel hij in de prijzen bij de jaarlijkse Zilveren Camera waaronder een eerste prijs in 1998 voor zijn serie foto’s over de studentenrellen in Jakarta.

Eenmaal in Nijmegen zoekt Braam het graag dichter bij huis op. Dan voert zijn reis naar de uiterwaarden van de Ooijpolder, de begraafplaats Heilig Landstichting of het idyllische dorpje Ubbergen waar zijn vader geboren is. Braam is een echte mensenfotograaf maar eenmaal in de polder is het belangrijkste onderwerp de natuur zelf. ‘Al behoor ik tot geen enkele religieuze stroming, het is in de natuur dat ik iets van het ‘goddelijke’ ervaar. Het is hier dat het mysterieuze zich aan mij openbaart. Mijn verwondering probeer ik tastbaar te maken in mijn foto’s’.

Ook zijn reis gaat onverminderd door. Soms ver buiten de stadsgrens van Nijmegen en soms dicht onder haar rook, waarbij de natuur altijd een belangrijke rol speelt in het werk van de fotograaf. In de expositie ‘Now and Never!’ wordt de natuur als inspiratiebron zichtbaar en kan iedereen dezelfde verwondering ondergaan.

.