Nu te zien / Actuele wisselexpositie
OMZIEN

IN

VERWONDERINGKERAMIEK VAN
ANITA MARTENS-BEIRENS

27 MEI T/M 24 JUNI 2018Het boeiende en creatieve is om met dezelfde materialen telkens een ander resultaat te bereiken. Zo kwam ik ertoe, als eindwerk voor mijn afstuderen, kinderliedjes uit grootmoeders tijd te boetseren in porselein.  Een deel van dat werk is te zien in de tentoonstelling Omzien in Verwondering”. Dat zegt Anita Martens-Beirens. Zij exposeert haar keramiek van 27 mei t.e.m. 24 juni in Museum Het Petershuis.

Wat begon als een hobby naast haar werk in de zorg, werd voor de in Zeeuws Vlaanderen wonende Anita Martens-Beirens uiteindelijk een professionele bezigheid: werken met klei. Aan de Kunstacademie Knokke-Heijst volgde zij een vijfjarige deeltijdopleiding Keramiek. Daarmee ging niet alleen een oude droom in vervulling, zij ontmoette er ook gelijkgestemde mensen die elkaar onderling stimuleerden tot experimenten met verschillende materialen en technieken. Dat inspireerde haar om ook te gaan werken met porselein, een bewerkte kleisoort die hoge eisen stelt aan de verwerking, het bakken en  glazuren; maar wel prachtige resultaten geeft. 

Haar werk is heel divers, maar vooral figuratief van aard. Bezoekers van de expositie in het Petershuis zullen onder meer de vrolijke beeldjes zien die zijn geïnspireerd door oude kinderliedjes, zoals: ‘Ik zag twee beren broodjes smeren’, ‘In een groen, groen knollenland’ en ‘Klein klein kleutertje’. In deze expositie toont de kunstenares haar keramiek, maar daarnaast maakt zij ook schilderijen. Om de schilderkunst op een professionele manier te kunnen beoefenen is zij opnieuw begonnen aan een vijfjarige opleiding van de Kunstacademie Knokke-Heijst, nu met de specialisatie tekenen en schilderen. Als dragers voor haar schilderkunst gebruikt zij niet alleen papier, hout of linnen, maar (natuurlijk!) ook porselein.