Nu te zien / Actuele wisselexpositie
TWEE EEUWEN HARMONIE
UNITAS ET FIDELITAS


EXPOSITIE OVER 200 JAAR MUZIEK IN GENNEP

17 DECEMBER 2017 T/M 28 JANUARI 2018


Zie ook: website Harmonie Unitas et Fidelitas

Op zaterdagmiddag 16 december 2017 vanaf 15:00 uur wordt in Museum Het Petershuis een thema-expositie geopend die in het teken staat van 200 jaar harmonie in Gennep. De Gennepse harmonie is een van de oudste harmonieën van Nederland.  Het gezelschap werd in 1818 opgericht door pastoor van Alphen om een processie muzikaal op te luisteren. In de loop van de jaren is er veel veranderd, maar de naam Unitas et Fidelitas (Eenheid en Trouw) is gebleven. Een eenheid in de muziek en trouw van de leden aan de vereniging;  en ook trouw van de harmonie aan de stad Gennep. Want bij alle belangrijke momenten in Gennep was de harmonie steeds aanwezig. Jaar-in-jaar-uit en al twee eeuwen lang, tot op de dag van vandaag. Want ondanks de modernisering in de muziek, zoals bijvoorbeeld te horen tijdens de ‘First Night of the Proms’-concerten, kan de harmonie niet gemist worden bij Sinterklaasintochten of tijdens het carnaval. Een duidelijke rol voor Unitas et Fidelitas; de harmonie is dan ook niet weg te denken uit de Gennepse gemeenschap.

De thema-expositie “Twee eeuwen Harmonie Unitas et Fidelitas” neemt bezoekers op beeldende en muzikale wijze mee, op een reis door 200 jaar muziek in Gennep. Er zullen veel unieke documenten en foto’s worden tentoongesteld. Zelfs een handgemaakt vaandel van ruim 150 jaar oud zal te bewonderen zijn. Maar harmonie is vooral muziek, dus dat zal zeker niet ontbreken. Er is filmmateriaal te zien, welke u soms tientallen jaren terug in de tijd brengt. Ook aan de kinderen is gedacht met een speciale muziekhoek waar de kinderen muziekinstrumenten kunnen uitproberen. Op diverse momenten gedurende de openstelling van de tentoonstelling zal er ook live muziek te beluisteren zijn. Leden van de harmonie zullen solo of in klein ensemble spelen. Ook  enkele leerlingen met hun muziekleraar hebben hun leslocatie verplaatst naar het museum. Zo krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van harmoniemuziek anno 2018. 

De officiële opening van de thema expositie op zaterdag 16 december gaat natuurlijk gepaard met muziek. Harmonie Unitas et Fidelitas trekt vanaf het repetitielokaal aan ‘t Straatje naar de Markt.

Twee eeuwen Harmonie Unitas et Fidelitas Gennep; 200 jaar muziek in de stad is voor het publiek geopend van 17 december 2017 tot en met 28 januari 2018.