Het museum zoekt......

MUSEUM HET PETERSHUIS OP ZOEK NAAR OBJECTEN MET EEN AFBEELDING VAN HET HISTORISCHE STADHUIS VAN GENNEP

Gedurende het hele jaar 2017 staat de gemeente Gennep op feestelijke wijze stil bij het 400-jarig bestaan van het oude Stadhuis in het historisch centrum van het stadje. Op initiatief van de gemeente en onder coördinatie van Summmertime en het Platform Cultuurhistorie worden in het jubileumjaar diverse activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is een expositie in Museum Het Petershuis. Deze wordt gehouden in de periode van 18 juni t/m 27 augustus 2017.
(ga voor actuele informatie over het jubileumjaar naar:  www.stadhuisgennep400jaar.nl)

Sinds het begin van de zeventiende eeuw zetelde het openbaar bestuur in het Stadhuis en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Weliswaar verrichten de ambtenaren hun werk nu vanuit een modern kantoor, maar de gemeenteraad vergadert nog altijd in het oude Stadhuis. Tijdens de tentoonstelling zullen we laten zien onder welke omstandigheden het bestuur tijdens de afgelopen 400 jaar is uitgevoerd en welke stormen zowel het bestuur als het gebouw in al die jaren heeft  doorstaan: tijdens de tachtigjarige oorlog, gedurende de Franse overheersing en in de eerste wereldoorlog. Het leven van de Gennepse burgers in die verschillende periodes van onze lokale geschiedenis zal uitgebreid aan bod komen.

Stadhuis als inspiratiebron
Natuurlijk wordt ook de architectonische waarde van het stadhuis in deze expositie belicht. Het gebouw is in de loop van de eeuwen een bron van inspiratie geweest voor modelbouwers, kunstenaars en fotografen. Het maakte deel uit van de seriemodellen die behoorden bij de miniatuur spoorbanen van Märklin en is afgebeeld op gravures, borden, tegels, lepeltjes en ansichtkaarten. Tijdens de expositie willen we graag ook aan dit aspect aandacht besteden.

Heeft u een afbeelding van het stadhuis?
Wij zijn nieuwsgierig naar alle afbeeldingen die er ooit van het stadhuis zijn gemaakt. Of het nu gaat om een schilderij, een tekening, borduurwerk, een bouwplaat..... het maakt niet uit. Bedoeling is om al die uitingen waar het stadhuis op is afgebeeld bijeen te brengen en er een mooi onderdeel van de expositie mee te maken.
Mocht u over een object beschikken waar het stadhuis van Gennep op staat, dan doet u ons een groot plezier als u contact met ons opneemt. Wij zullen samen met u nagaan of het kan worden opgenomen in de tentoonstelling.

U kunt hiervoor contact opnemen met Andries Knevel, per e-mail: andries@knevel.biz of telefonisch: 0485-518510 of 06-53242005

Meer informatie over het volledige programma voor de viering van 400 jaar Stadhuis
De nieuwsbrieven over het jubileumjaar kunt u o.a. vanaf deze website downloaden. Klik daarvoor op de link:
Nieuwsbrief juni 2016 / 400 jaar Stadhuis