MUSEUM HET PETERSHUIS EN DE
NATIONALE MUSEUMWEEK

Tijdens de Nationale Museumweek 2018 (9 t/m 15 april) zet Museum Het Petershuis weer een eigen Pronkstuk in de schijnwerpers. Dit keer is gekozen voor een schilderij van de in 2016 overleden Gennepse kunstenaar Jurriën Dibbets. De titel van dit werk is Tour de France.

Jurriën Dibbets was van vele markten thuis: naast zijn werk als beeldend kunstenaar drukte hij zich uit met muziek, proza en poëzie. En als geen ander wist hij tekst, beeld en muziek met elkaar te verbinden. Tot zijn nalatenschap behoren ruim 400 tekeningen en schilderijen die hij bij legaat heeft geschonken aan Museum Het Petershuis. Dit volledige oeuvre zal de komende zomer (van 1 juli t.e.m. 28 augustus) in het museum worden geëxposeerd; een belangrijk deel van die collectie zal ook beschikbaar zijn voor de verkoop.

DOEL VAN DE NATIONALE MUSEUMWEEK

Waar…

Waar komt ons verleden tot leven?
Waar bewaren we onze schatten?
Waar kunnen we leren wie we zijn?
Waar komen we weer even tot onszelf?
Waar hebben we onverwachte ontmoetingen?
Waar vinden wij ons echte goud?

Musea belangrijker dan ooit

De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

Ons culturele kapitaal, ons echte goud

Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal – ons echte goud!

Ontdek ’t samen!

Dat enorme culturele kapitaal is van ons allemaal. Van maandag 9 t/m zondag 15 april 2018 staan de Nederlandse museumschatten opnieuw volop in de schijnwerpers. Ga het samen ontdekken. Binnen én buiten de muren van het museum. Pronkstukken, bijzondere activiteiten en initiatieven… ze zijn dichterbij dan je denkt!