ERFGOEDFESTIVAL

ter gelegenheid van
het Gelders Erfgoedfestival
"OVER GRENZEN"

In de periode van 23 mei t.e.m. 22 juli wordt het Gelders Erfgoedfestival gehouden. Het thema is Over Grenzen van Gelderland. Het festival laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-uptentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer! Alle informatie over het festival is te vinden op de website www.erfgoedfestival.nl

Gezien het thema zijn voor deze editie van het festival nadrukkelijk ook organisaties uit het vroegere Overkwartier van Gelre en organisaties aan de andere zijde van de provincie- en landsgrens uitgenodigd om mee te doen. Daar horen Limburg en Duitsland natuurlijk ook bij. Onder meer in – en vanuit -  Gennep wordt een scala aan activiteiten georganiseerd. Hieronder een overzicht van de activiteiten die zijn georganiseerd door Museum Het Petershuis.
Voor het complete programma in Noord-Limburg (Gennep + Mook en Middelaar) klik HIER

Red het Genneperhuis

8 en 15 juli 2018
ATTENTIE: In de media was gemeld dat het spel ook op 1 juli 2018 kan worden gespeeld. Door omstandigheden gaat dit niet door! U kunt zich natuurlijk wel aanmelden voor 8 of 15 juli. Aanmelden is mogelijk tot vrijdag 18:00 uur, voorafgaande aan de activiteit.
Starttijden: 13:00 en 15:00 uur
Duur activiteit (vanaf de starttijd): circa 1:30 uur
Groepsgrootte: maximaal 15 personen
Locatie: Theehuisje, Bloemenstraat 8 te Milsbeek
Uitvoering: Stichting Mosaïque i.s.m. 4Events
Kosten: €2,50 p.p.

TOELICHTING:
Het is juni 1641. Thomas Preston, gouverneur van het Genneperhuis in dienst van de Spaanse koning Filips IV, krijgt te horen dat prins Frederik Hendrik met een groot leger op weg is om hem uit het Genneperhuis te verdrijven. Preston heeft maar weinig tijd om de vesting in orde te brengen: er moeten extra wapens en munitie aangeschaft worden, voedsel ingeslagen en de verdedigingswallen op een aantal plekken hersteld en verstevigd. En hoe kan hij dan ook nog de stad Gennep verdedigen? Heeft hij wel genoeg manschappen en geld om dat op tijd in orde te brengen?

Deelnemers aan dit evenement kruipen in de huid van Thomas Preston. Diverse adviseurs op locatie vertellen wat er in hun ogen noodzakelijk is. Hun argumenten snijden hout, maar Preston heeft niet genoeg middelen en manschappen om aan alle wensen te voldoen. Hij zal keuzes moeten maken. Lukt het hem om het Genneperhuis te redden?

Het evenement is geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar en hun ouders. Kinderen jonger dan 10 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Het Duitse Lijntje

Zaterdag 9 juni; Zondag 17 juni; Woensdag 11 juli
Starttijden: 12.30 uur en 15.00 uur.
Duur activiteit: circa 1:30 uur
Groepsgrootte: maximaal 20 personen
Locatie: Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep
Uitvoering: Stichting Mosaïque
Kosten: €2,50 p.p.

Groepen van minimaal 6 personen: in overleg kunnen extra data worden ingepland. Indien u daar belangstelling voor hebt, klik dan HIER voor het verzenden van een e-mailbericht.

TOELICHTING:
Gennep was eind 19de – begin 20ste eeuw het middelpunt van de internationale spoorlijn die bekend staat als het Duitse lijntje. Het hoofdkantoor, de werkplaats en remise en het grensstation waren er gevestigd. De spoorlijn nam het slaperige stadje mee in de vaart der volkeren. Meer dan een derde deel van de bevolking verdiende er zijn brood door. De spoorlijn is al bijna een halve eeuw geleden opgeheven, maar er zijn nog tal van stille getuigen van deze rijke geschiedenis. Te beginnen met de expositie in museum Het Petershuis.

Op de fietstocht ‘Beleef het Duitse lijntje’ nemen twee vertellers de deelnemers mee vanaf Het Petershuis langs de meest markante herinneringen aan de oude spoorlijn – tot over de Duitse grens. Onderweg maakt de groep een aantal stops waar in geuren en kleuren verhalen over de geschiedenis én de toekomst van het Duitse lijntje verteld worden.

Dit evenement is bedoeld voor iedereen die van natuur en lokale geschiedenis houdt en in staat is ongeveer 15 kilometer te fietsen. Bij voldoende belangstelling kan er ook een Duitstalige fietstocht ondernomen worden.

Vogeltelling in Museum Het Petershuis

Tijdens openingstijden in de periode 23 mei - 22 juli
Locatie: Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep
Kosten: geen
Aanmelden niet nodig

TOELICHTING:
Al vanaf een ver verleden zijn in Gennep pottenbakkers actief geweest. Een belangrijk deel van de vaste collectie in Museum Het Petershuis bestaat dan ook uit keramiek uit diverse periodes. Er is veel Rijnlands gebruiks- en sieraardewerk, dat wordt gekenmerkt door de zgn. ringeloortechniek. En er is een uitgebreide collectie modern keramiek. In veel gevallen zijn in het glazuur afbeeldingen verwerkt van vogels. Kinderen worden in het museum uitgedaagd om het totaal aantal vogels te tellen dat op de keramiek is afgebeeld. Wie kans ziet het werkelijke aantal te benaderen, krijgt een gezellig aandenken aan het museum mee. Een leuke kijkoefening voor jonge museumbezoekers die nog op de basisschool zitten.

Klik HIER voor de folder met het volledige overzicht van activiteiten die zijn georganiseerd in de kop van Noord-Limburg, door de leden van de Federatie Platform Cultuurhistorie Maas en Niers.
De folder is o.m. verkrijgbaar bij de VVV en in Museum Het Petershuis te Gennep.