lezingen

LEZING OVER JHERONIMUS BOSCH
DUIVELSKUNSTENAAR OF KUNSTENAAR VAN DE DUIVEL?
20 november 2018 / 20:00 uur / KenniskeukenJheronimus Bosch! Zelfs nu nog spreekt deze 15eeeuwse Bosschenaar tot de verbeelding van velen. Veel schilders hebben zich in de loop der eeuwen door hem laten inspireren. De bekendste van hen is ongetwijfeld Pieter Brueghel de Oude (ca. 1525-1569), maar ook nu nog heeft hij zijn navolgers. Zoals Adrianus de Bie, die van 11 november t.e.m. 9 december exposeert in het Museum Het Petershuis. Voor het Gennepse museum was dit reden om in samenwerking met BiblioPlus een lezing te organiseren over de schilder Jheronimus Bosch en zijn werk. Deze wordt op 20 november 2018 gegeven door de kunsthistorica mevr. Willeke Cornelissen-van de Steeg.

Willeke Cornelissen- van de Steeg schrijft over haar lezing het volgende:

Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516) is de meest beroemde Bosschenaar aller tijden. Deze middeleeuwse schilder heeft ons een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Zijn blik op de wereld was opvallend, scherp en diepgaand. Bovendien was de beeldtaal die hij daarvoor gebruikte vernieuwend en voor ons, als toeschouwers van eeuwen later, soms volledig onbegrijpelijk. Toch zijn de thema’s die hij gebruikt, hemel, hel, de zeven hoofdzonden, nog altijd intrigerend.

In 2016 was het 500 jaar geleden dat hij stierf. Een jaar lang was de aandacht voor zijn werk bijna ongekend groot. Aandacht die hij en zijn werk verdienen. Tijdens de lezing maakt u (verder) kennis met deze bijzondere schilder die waarschijnlijk heel zijn leven in ’s-Hertogenbosch woonde. Na een eerste rondgang door zijn stad, met verwijzingen naar de motieven die hij daaruit gebruikte, wordt een aantal van zijn wereldberoemde schilderijen besproken. Allereerst schilderijen met Bijbelse thema’s, zoals de Aanbidding der Koningen. Waarin wijkt Bosch af van de bekende verhalen uit de Bijbel? Waarom voegt hij een koning toe? Daarna volgt zijn blik op de mensheid. Wat wil Bosch de toeschouwer duidelijk maken met een kar volgeladen met hooi? Uiteraard zal ook de Tuin der Lusten niet ontbreken. We eindigen bij het Laatste Oordeel en de Hel. Om af te sluiten met een kort gedeelte over het moderne onderzoek en een moderne kunstenaar Adrianus de Bie, wiens werk geïnspireerd is op de schilderijen van Jheronimus Bosch.’

Willeke Cornelissen – van de Steeg (Oploo, 1979) studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Deze studie rondde zij af met een studie naar de middeleeuwse kunst, met als specialisatie de Poolse wandtapijtencollectie van het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC).Na haar afstuderen in 2006 werkte zij tot 2013 als beleidsmedewerker in het JBAC te ’s-Hertogenbosch. In het Jheronimus Bosch Art Center zijn alle werken (replica’s) te zien.

De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt € 2,50. Reserveren is mogelijk via de site van Biblioplus. De lezing start om 20.00 uur in de Kenniskeuken; ( benedenverdieping van Biblioplus Vestging Gennep); Inloop vanaf 19.30 uur